Šta je kriket?

Iako na prvi pogled deluje izuzetno komplikovano kriket je veoma zanimljiv i popularan sport. Najsličniji je bejzbolu, s tim što se od njega, ipak, dosta razlikuje.

Teren za kriket je okruglog ili ovalnog oblika, prečnika nešto većeg od 120 metara.

Utakmicu igra dva tima od po 11 igrača. Na terenu su u isto vreme 11 igrača tzv. Filding tima (Fielding Team) i 2 protivnička udarača sa palicama (batting team). Igrači sa palicama stoje jedan naspram drugog na središnjem delu igrališta pravouganog oblika na čijim se krajevima nalaze tzv. viketi, odnosno golovi sačinjeni od 3 stative i 2 prečkice.

Igrači filding tima su bacač, hvatač i ostalih 9 igrača koji stoje raspoređeni u polju.

Cilj udarača

Cilj udarača jeste da udari lopticu koju bacač ka njemu baca i udari je tako da je niko od protivnih igrača ne uhvati. Tada trči na suprotni kraj piča i menja mesto sa svojim saigračem. Jedna takva izmena mesta naziva se „trčanje“ (run) i osnovna je jedinica poentiranja u kriketu. Automatski se četiri trčanja dodeljujy onom udaraču koji lopticu izbaci van granica terena, a šest trčanja ukoliko je udarac bio takav da je loptica direktno odletela van granica.

Cilj filding tima jeste da spreči postizanje poena udarača brzim i agilnim reakcijama na odbijenu lopticu, kao i izbacivanje udarača obaranjem njegovog viketa ili hvatanjem odbijene loptice u letu tzv. „žive lopte“.

Innings

Svaki tim ima svoj inings (innings), period igre za koje vreme taj tim ima ulogu udarača i za koje postiže trčanja. Po isteku svog iningsa ulogu udarača ustupa protivničkoj ekipi koja nastoji da postigne više trčanja od njih. Svaki inings sastoji se od određenog broja overa, seta od 6 ispravnih bacanja jednog bacača. Meč može trajati 20, 30, 40 ili 50 overa, u zavisnosti od takmičenja.

Dakle jedna ekipa nalazi se u ulozi udarača 20 overa (120 bacanja) i za to vreme se trudi da postigne što više trčanja, i time zada teži zadatak protivnicima.

Zastupljenost

Grubo govoreći polovina tima specijalizovana je za udaranje dok se druga polovina igrača bolje snalazi u ulozi bacača.

Kriket je jedan od najmasovnijih sportova na svetu. U zemljama u kojima je najzastupljeniji (Engleska, Australija, Indija, Pakistan, Jamajka, Južna Afrika, Ujedinjeni Arapski Emirati…) igrači kriketa su pravi profesionalci koji imaju status zvezda poput fudbalera, ragbista, tenisera itd. Na svetskoj rang listi koja boduje rezultate ostvarene u protekle tri godine trenutno se na prvom mestu nalazi Australija, a zatim slede Indija, Južna Afrika, Šri Lanka, Engleska, Karipska ostrva (West Indies) itd.