Zvanicnici ICC-Evropa, Nik Pink i Ričard Hejsti, boravili su u Beogradu 27. i 28. oktobra kako bi se licno uverili u napredak srpskog kriketa i dali saglasnost da se da predlog skupštini Medunarodnog kriket saveta za prijem Srbije u status pridruženog (affiliate) clana.

Na zvanicnom sastanku sa clanovima Upravnog i Nadzornog odbora KFS, gosti iz Londona upoznati su sa svim detaljima o sportskim, finansijskim, organizacionim i promotivnim aspektima poslovanja KFS, koja ce uskoro uci u šestu godinu postojanja. Narocito su pozitivno prihvaceni podaci o broju domacih igraca i kadrova, zatim saradnji sa državnim institucijama i sportskim savezima, prisustvu u medijima i promocijama u školama.

Narednog dana, predstavnici KFS i ICC-Evropa bili su gosti Ministarstva za omladinu i sport gde su primljeni od strane sekretara za sport, Predraga Peruničića, zamenika Ministra – Uroša Zekovića i načelnika odseka za razvoj sporta – Mirka Kantara. G. Peruničić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Ministarstva i KFS i nadu da ce se kriket u buducnosti razvijati u svim krajevima Srbije. G. Kantar je napomenuo da ce pristupanje KFS evropskoj kriket asocijaciji pozitivno uticati na status kriketa u MOS-u i Sportskom savezu Srbije.

G. Pink i predsednik KFS, Haris Dajč posetili su zatim i Sportski savez Srbije. Generalni sekretar SSS – Vladimir Batez i savetnik predsednika SSS, Dane Korica objasnili su g. Pinku znacaj clanstva KFS u krovnoj sportskoj organizaciji za neolimpijske sportove.

Gradska opština Stari Grad je, takođe, primila kriket zvaničnike i iznela pozitivna iskustva višegodišnje saradnje sa kriket klubom Stari Grad koji deluje na njenoj opštini.

Generalni sekretar KFS, Vladimir Ninković, clan UO KFS Stefan Nerandžić i Ričard Hejsti posetili su Bački Monoštor, u kojem su sa predsednikom kluba Bodrog, Ivanom Petrovićem i kapitenom kluba – Ivanom Civrićem razgovarali o razvoju kriketa na severozapadu Bačke, kao i njihovom velikom uspehu u uspostavljanju seniorske i juniorskog tima u tom vojvodanskom selu.  

Po recima, g. Pinka „Srbija je zaista model razvoja u evropskom kriketu i mi cemo dati najviše ocene KFS-u za njihov dosadašnji rad. Ipak, treba razumeti da je ICC-Evropa tek regionalna kancelarija ICC, tako da je konačna odluka na njima. Procedura je sledeća, mi ćemo pozitivan izveštaj predati Engleskom kriket savetu, koji kao najveća evropska kriket federacija zastupa Evropu u ICC-ju, a zatim će uslediti glasanje na godišnjoj skupštini u Dubaiju juna 2015. godine.“

Predsednik KFS, Haris Dajč je izjavio: „Drago nam je što smo, makar i usmeno, dobili priznanje za sve što smo u ovih proteklih pet godina učinili. Zahvalni smo svim našim clanovima, ali i Ministarstvu omladine i sporta, Sportskom savezu Srbije, opštini Stari Grad i drugim institucijama i organizacijama na podršci, bez koje, naravno, ne bismo bili toliko uspešni. Ispunjavamo sve zvanične kriterijume Medunarodnog kriket saveta, tako da sam optimista. Iskreno se nadam da ćemo od polovine 2015. i zvanično postati pridruženi članovi ICC, što sa sobom povlači dodatne mogućnosti za razvoj i popularizaciju kriketa u našoj zemlji.“

Previous PostNext Post