Na sastanku UO KFS 3.2.2014. usvojen je kalendar takmičenja za 2014. godinu.

Nakon pet sezona, došlo je do znatnih promena u sistemu i rasporedu takmičenja. Pre svega, akcenat je, za razliku od prethodnih sezona, stavljen na T20 format koji je favorizovan od strane ICC Evropa, ali i od regionalnih kriket saveza sa kojima KFS tesno sarađuje.

Ove godine će se u Premijer T20 ligi Srbije takmičiti četiri tima: Stari Grad (prošlogodišnji šampion), povratnik u ‘elitu’ Vračar, Bodrog Jeleni i novoosnovani klub Centurion. „B“ divizija će služiti kao poligon za razvoj mladih igrača kao i prošle godine, s tim što će se ove godine pokušati sa punim T20 formatom, a ne skraćenim, turnirskim verzijama. U „B“ diviziji će nastupati ekipe Mirijeva, Mekenzi Čačka i Jagodine, a čeka se potvrda još jednog kluba iz Beograda.

T20 Prvenstvo kreće utakmicama „B“ divizije 19. aprila, da bi se nakon pauze za vikend 3. maja, kada će u Beograd doći selekcija Mađarske sačinjena od isključivo domaćih igrača, započela i Premijer liga. T20 prvenstvo će trajati do polovine juna, tj. do početka priprema reprezentacije za nastup na Kontinental Kupu u Bukureštu – 4-7. jula.

Nakon letnje pauze tokom koje će se igrati međunarodni prijateljski mečevi, 6. septembra predviđen je početak Prvenstva Srbije u verziji od 40 overa. U ovom dužem formatu, učešće su najavile ekipe Starog Grada, Centuriona i Vračara. Igraće se po jednokružnom sistemu, da bi na kraju prve dve ekipe odigrale i dodatnu – finalnu utakmicu.

Kraj septembra i početak oktobra obeležiće T20 Kup Srbije, kao i Univerzitetsko 6-a-side prvenstvo i turniri mlađih kategorija, što će predstavljati i završnicu sezone 2014.  

Kao što je pomenuto reprezentacija Srbije nastupiće na Kontinental kupu u Bukureštu početkom jula, gde će na velelepnom terenu u Moari Vlasijej odmeriti snage sa izuzetno jakim reprezentacijama Rumunije, Rusije, Bugarske, Mađarske i Estonije.

Po rečima predsednika KFS, Harisa Dajča „Nakon protekle dve godine, koji možemo nazvati periodom konsolidacije, kada smo učvrstili postojeće timove i obezbedili adekvatan teren, ova sezona bi trebalo da označi veliki pomak u kvalitativnom smislu. Očekujem vrlo jaka i zanimljiva takmičenja, pre svega u T20 Premijer ligi.“

Slobodan Tošić, član UO KFS istakao je sledeće: „Bitno je da smo se fokusirali na T20 format, koji je očigledno budućnost razvoja kriketa u Evropi. Takođe, samim tim što ćemo sezonu otvoriti ovim takmičenjem naša reprezentacija će biti dovoljno priviknuta na ovaj format, kako bi uspešno predstavljala Srbiju i naš savez na Kontinental kupu“.

Next Post